maanantai 2. maaliskuuta 2015

Työpaja MeaMannassa helmikuussa

Torstaina 12.2. pidettiin työpaja tulevasta kaudesta. Kahvila MeaMannaan saapui viitisentoista ROKkilaista. Perttu aloitti tilaisuuden kertomalla osuuskunnan nykytilanteesta ja Noel kertoi viljelysuunnitelmasta tulevalle kaudelle. Tänä vuonna viljelysuunnitelmassa on pyritty huomioimaan osuuskuntalaisten toiveet kasvivalikoimassa. Kasvatamme myös tomaatit ja kurkut tänä vuonna kokonaan itse, emmekä osta valmiita taimia. Näin säästyy rahaa taimiostoissa (siemenet ovat halvempia), mutta toisaalta Eeva pitää kasvihuoneessa lämpöjä, jotta tomaatintaimet eivät palellu. (Onneksi on leuto talvi!) Osuuskunta ei tänä vuonna myöskään tee etukäteen sopimuksia perunoista tai kaaleista muiden tilojen kanssa vaan viljelemme itse pienen määrän perunoita ja kaalikasveja siinä määrin kuin se on järkevää (pellossa on möhöjuuri, joka vaikeuttaa kaalikasvien viljelyä). Lisäksi on mietitty ns. tuottajatoria sadonjaon yhteyteen. Tällöin osuuskuntalaiset voisivat ostaa ja/tai tilata ennakkoon paikallisilta (luomu)tuottajilta tuotteita täydentämään pellolta saatavaa satoa.

Työpajassa keskusteltiin siitä, mikä osuuskuntalaisille osuuskunnassa on tärkeää: yhteisöllisyys, laatu, luonnonmukainen viljely, kaverit, lähiruoka, paikallisuus, maaperän ja ympäristön huomioiminen ja parantaminen. Lista oli pitkä ja moninainen. Kaiken keskiössä on kuitenkin ruoka, se on se syy miksi osuuskuntaan liitytään. Laadukas, paikallinen ja luonnonmukainen ruoka, jonka olemme yhdessä Noelin johdolla viljelleet. Lisäksi paikalla olleet toivoivat enemmän toimintaa pellon ympärillekin: keittokursseja, sieni- ja marjaretkiä. Itse pellon toimintaan moni kaipasi myös aiempaa enemmän opastusta, jotta olisi mahdollisimman helppo tulla mukaan toimintaan. Tähän tulikin Harrilta (Norbacka) mainio ehdotus: jokainen uusi osuuskuntalainen voisi saada ns. osuuskuntakummin jostakin vanhasta jäsenestä. Kummilta voisi sitten kysellä kaikki mieltä askarruttavat kysymykset ja saada apua käytännön asioihin. Ainakin allekirjoittaneen mielestä tämä on aivan loistava ajatus! Moni kaipasi myös jonkinlaista talkoo-osallistumisen seurantaa, josta näkisi kuka on tehnyt mitäkin.

Keskusteluiden pohjalta ja niiden ohjaamana hallitus työstää käynnistyvälle kaudelle suunnitelman: mitä ja miten talkootöitä tehdään, mitä asioita pellolla ja sen ympärillä tänä vuonna tehdään (mm. vajan edustan kohentaminen edelleen, istutuslaatikoiden teko jne). Lisäksi pyritään muodostamaan osuuskuntalaisista erilaisia rinkejä erilaisiin talkoohommiin. Hallituksen toive on, että jokainen osuuskuntalainen tarjoaisi omaa osaamistaan rohkeasti osuuskunnan käyttöön sekä jakaisi ideoitaan toiminnan kehittämiseksi. Vaikka hallitus koordinoi monia asioita, on ROK kuitenkin ennen kaikkea osuuskunta, jossa jokaisen osakkaan panos on yhtä tärkeä. Ota siis rohkeasti yhteyttä hallituksen jäseniin, meidät tavoittaa puhelimitse, s-postilla sekä facebookissa. Saa tulla myös nykimään hihasta tavattaessa!

PS. Olethan jo varannut oman sato-osuutesi tälle kaudelle? Ilmoittaudu pian mukaan, sato-osuuksia on tarjolla rajallinen määrä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti