tiistai 19. toukokuuta 2015

Puutarhurin päiväkirja: 18.5.


Tässä on ensimmäinen tomaattimme!

Huomaan, että siitä on aikaa kun viimeksi kirjoitin. Suuri uutinen on se, että pelto on viimeinkin valmis istutuksille. Varhaisperuna on jo maassa. Tänään (18.5.), huomenna ja ylihuomenna meillä on luokallinen innokkaita oppilaita Steiner-koulusta apuna sipulien istutuksessa.

Joten huolimatta vähemmän täydellisestä säästä, työt ovat alkaneet vauhdilla.

Pellon valmistelussa oli apuna Mikko Sylvia-kodilta. Häne tuli haraamaan pellon, levitti lannan ja aloitti kasvatuspenkkien teon. Tämä on suuri apu.

Seuraavien muutaman viikon aikana seuraa kasvien kylvö ja ulos istutus. Sipulin jälkeen ovat vuorossa porkkanat, palsternakka, punajuuri, kaikki kaalit, nauris, lanttu ja muutaman yrtit. Kunhan sää lämpenee hieman, aion istuttaa ensimmäiset salaatit ulos. Sen jälkeen ovat muut istutukset (selleri, varsiselleri, kurpitsa, kesäkurpitsa, fenkoli, avomaankurkku, mangoldi ja pinaatti). Ne ovat joka jo kasvamassa tai pian kylvettyinä kasvihuoneessa. Näiden jälkeen vuorossa ovat herneet ja pavut.

Seuraan miten työ edistyy ja kenties laittamaan kutsua tulla talkoisiin.

Seuraava sadonjako on toivottavasti 28.5. Silloin on salaattia, muutamia retiisejä ja niitä yrttejä, jotka ovat valmiita. Kuten olette huomanneet, yritän tänä vuonna muuttaa sadonjakoa. Jaetaan harvemmin, mutta isompia eriä. Näin tullaan menemään kesäkuun puoliväliin saakka, kunnes kasvihuoneen sato on valmista jaettavaksi.

Jokaiselle on noin 10 yrttiä: korianteri, meirami, lipstikka, rosmariini, tilli, sitruunamelissa, kähäräpersilja, silopersilja, minttu ja ruohosipuli. Ne kaikki kasvavat eri tahtia, joten toivon pystyväni jakamaan osan niin pian kuin mahdollista ja loput sitä mukaa, kun ne kehittyvät. Kaikki yrtit voi istuttaa kotona, joko puutarhassa, ikkunalaudalla (tai parvekkeella, Ullan huomautus), jotta niistä saa mahdollisimman suuren hyödyn. Basilikaa tulee, kuten viime vuonnakin, erinä sadonjaossa niin kauan kuin sitä riittää.

Lopuksi, vaan ei vähimpänä: Ravintolapäivä sujui todella hyvin. Melkein 400 euron tuotto ja uusia jäseniä liittymässä käyntinsä jälkeen. Kiitos kaikille, jotka olivat sitä toteuttamassa!

Terveisin Noel
 
Tekstin käänsi Ulla

ps. Uskomatonta kyllä, mutta mustat muovilaatikot ovat loppumaisillaan! Viimeinen pino laatikoita meni omenoiden kerääjille viime syksynä. Jos sinulla on laatikoita lojumassa kotona, tuo ne takaisin vajaan. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti