tiistai 11. lokakuuta 2016

Paahdetut palsternakat


Huomenna on kauden viimeinen sadonjako. Noel ilmoitti, että tarjolla on palsternakkaa muiden kasvisten ohella. Tein viime viikon perjantaina palsternakkaa uudella reseptillä ja se oli niin hyvää, ettei tahdo edes löytää sanoja sitä kuvaamaan. Haluan jakaa reseptin kanssanne, suosittelen kokeilemaan. Resepti löytyy Gill Mellerin syyskuussa julkaistusta esikoiskirjasta Gather. Olin tilannut kirjan jo kesällä, kun huomasin netissä tiedon siitä. Samassa paketissa minulle tuli niinikään syyskuussa julkaistu River Cottage A to Z Book. Minulla oli onni olla yksi päivä Gill Mellerin opetuksessa River Cottage HQ:ssa elokuussa, olin siellä 4-päiväisellä kokkauskurssilla. Gill Meller opetti meitä kasvispäivänä. Muut päivät olivat kala-, liha- ja leivontapäivä. Voit lukea niistä halutessasi blogistani.

River Cottage on pieni luomutila Devonissa, lähellä Axminsteria. He kasvattavat vihanneksia omaan käyttöön, heillä on nautoja, sikoja, lampaita ja kanoja. Siellä koulutetaan kokkeja, pidetään erilaisia kokkauskursseja ja järjestetään monenlaisia tilaisuuksia.

4 palsternakkaa
3 rkl neitsytoliiviöljyä
2 kukkurallista rkl ruishiutaleita
2 tl Dijon-sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl siiderietikkaa
2-3 timjamin oksaa
2-3 rosmariinin oksaa
noin 100 g karhunvattuja
1 (punainen) sikurisalaatti (löysin vain vaaleaa)
suolaa ja pippuria

Esilämmitä uuni 200 asteeseen (tavallinen) tai 180 asteeseen (kiertoilma).
Pese ja harjaa palsternakat puhtaiksi. Leikkaa ne pitkittäin neljään tai useampaan osaan koosta riippuen. Aseta ne uunivuokaan. Sekoita keskenään oliiviöljy, ruishiutaleet, sinappi, hunaja ja etikka pienessä kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada palsternakkojen päälle ja pyörittele palsternakkoja kunnes ne ovat peittyneet mausteseoksella. Revi timjami ja rosmariini päälle ja laita vuoka uuniin noin 45 minuutiksi. Kääntele palsternakkoja kerran pari paahdon aikana. Niiden tulee olla sisältä pehmeitä ja rapeita sekä karamellisoituneita päältä.

Ota vuoka uunista, ripottele karhunvatut ja irrotetut sikurin lehdet päälle. Anna jäähtyä 5-10 minuuttia ja tarjoile lämpimänä salaattina hyvän leivän kera. Voit tarjota lisänä possunkyljyksen tai makkaroita, jos haluat. Nauti!

Tee tämä vaikka vaan palsternakkoja käyttäen. Meidän pihassa kasvaa karhunvattuja, siksi niitä oli saatavilla. Kokonaisuus oli suorastaan taivaallisen hyvää ja ikinä ei ole palsternakat maistuneet näin hyville. Olen niitä paahtanut ennenkin. Tuo kastike sen teki.

Here's recipe in English.

Hyvää syksyn jatkoa kaikille!

Ulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti