maanantai 6. elokuuta 2018

Kuulumisia pellolta

Ajattelin, että on parasta kertoa kuinka pellolla menee. Tämän kauden sato tulee olemaan niukka monesta eri syystä. Ensiksi alkukesän kuivuus, jonka takia istutukset viivästyivät monella viikolla ja sitä seuranneet helteet aiheuttivat aina vain lisää haasteita. Lämpöä rakastavat kirpat saapuivat ja, harsosta huolimatta, pienet taimet olivat niille suurta herkkua. Lisäksi juurtuminen kovaan, kuivaan maahan on ollut monille kasveille miltei mahdotonta. Helteiden jatkuminen on aiheuttanut mm. mangoldin ja pinaatin kukkimisen. Kun näin käy liian aikaisin on valitettavasti ''peli menetetty''.

Olemme toki yrittäneet erilaisia keinoja pidättää kosteutta maassa, kastelujärjestelmän puuttuessa. Katteet ovat auttaneet jossain määrin ja suuri osa lehtikaaleista ainakin näyttävät selviytyneen kirppojenkin hyökkäyksestä.

Kokeilumielessä rakennetut kolme kohopenkkiä (permakulttuurin oppeja noudattaen) osoittavat kuinka monipuolisuus kasvimaassa ja runsas aluskasvillisuus auttavat suuresti torjumaan sekä kuivuuden että hyönteisten tuhoja.

Penkissä kasvaa mm. salaattia, avomaankurkkua, kurpitsaa, krassia ja samettikukkaa :)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti