lauantai 25. lokakuuta 2014

Kurpitsa-pekonikeitto ja juustoinen soodaleipä


Tein kuluneella viikolla kurpitsakeittoa. Vaikka kurpitsasato jäikin tänä vuonna vähäiseksi johtuen kesäkuun kylmistä säistä, tätä voi keittoa voi kokeilla joko tänä vuonna tai jättää sen odottamaan parempaa satoa ensi vuonna. Keitto oli niin makoisaa, että päätin jakaa tämän reseptin heti.

Resepti on Country Living -lehden viimeisimmästä numerosta (11/2014). Keiton ohjeen suositeltiin juustoista soodaleipää, joten leivoinpa sen tuolle kaveriksi. 

Kurpitsa-pekonikeitto

1 rkl rypsiöljyä
muutama siivu pekonia, paloiteltuna
1 iso sipuli, paloiteltuna
1 valkosipulin kynsi, viipaloituna
1 tl jauhettua korianteria (tätä ei kaapista löytynyt)
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1 kg myskikurpitsaa tms. paloiteltuna
1,2 l kuumaa kana- tai kasvislientä
4 rkl kuohukermaa
2 rkl tuoreita salvianlehtiä, hakattuna (oli vain kuivattua, joten lisäsin sen keittoon)
50 g sinihomejuustoa, murusteltuna

Kuumenna öljy pannulla. Lisää paloiteltu pekoni. Ruskista ja poista pannulta. Lisää paloiteltu sipuli pannuun ja hauduta hiljalleen noin 15 minuuttia. Kuumenna kana- tai kasvisliemi kattilassa. Lisää valkosipuli ja mausteet pannulle.Anna hautua vielä pari minuuttia. 

Lisää kiehuvaan liemeen pekonisilppu ja sipulit pannulta. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmennyt. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma ja tarkasta maku. Annostele kulhoihin, koristele sinihomejuustomuruilla ja tuoreella salvianlehtisilpulla. 

Juustoinen soodaleipä

500 g hiivaleipäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
75 g juustoraastetta, esim. cheddar
3,5 dl piimää
kurpitsansiemeniä pinnalle

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Sekoita ruokasooda ja juustoraaste jauhoihin. Lisää kulhoon piimä ja sekoita neste nopeasti kuivien aineiden joukkoon. Kumoa taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Muotoile siitä 20-25 halkaisiltaan oleva leipä. Litistä sitä hieman. Paina puulusikalla tai veitsellä leipään syvä risti. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Paista noin 30 minuuttia, kunnes leipä on saanut väriä ja pohjaan koputettaessa kuulostaa ontolta. 

Soodalla kohotettu, piimään leivottu leipä on hiivaton, nopeasti valmistuva leipä. Se maistuu parhaimmalta uunituoreena.

Mieheni ihmetteli keittoa syödessään, että missä se pekoni on. No siellähän se oli joukossa, soseutettuna! Oikein hyvin täydensivät keitto ja leipä toisiaan. Lämmittävä syysateria oli siinä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti