tiistai 23. helmikuuta 2016

Viljelysuunnitelma ja puutarhurin päiväkirja 23.2.16 - käännös

VUOSISUUNNITELMA

Viljelysuunnitelma
 • Kuten joka vuosi tapahtuu, kaikki kasvikset vaihtavat paikkaa pellolla, jotta saadaan maasta kaikki hyöty irti.
 • Kaalit eivät taaskaan pärjänneet. Yritän pienemmällä valikoimalla ja keskityn niihin, mitkä pärjäsivät (erityisesti lehtikaali).
 •  Haluaisin kasvattaa pienen valikoiman hieman erilaisia perunalajikkeita ja niiden rinnalla varhaisperunaa, kuten viime vuonna.
 •  Vielä vähemmän selleriä!
 • Suunnitellaan sisäviljely niin, että tarvitsemme mahdollisimman vähän lämmitystä. Tämä tarkoittaa, että kylvöt ja istutukset muutamaa viikkoa myöhemmin (kylvö helmikuun lopussa, istutukset kasvihuoneeseen huhtikuun loppupuolella). Sadonjako tulee alkamaan hieman myöhemmin ja kasvihuoneen satoa ei saada niin pitkään kuin ennen. Toivon kuitenkin, ettei kokonaissatomäärä mene liian alhaiseksi.
 •   Yritän saada enemmän varhaista vihreää, salaattia yms. kasvihuoneeseen. Ilman lämpöäkin, jos vain valoa riittää, ne kasvavat kohtuullisesti.
 • Hieman lisää kaikkia, jotta saadaan kaikki tila täyteen.
 • Parantaaksemme kasvisten laatua yritämme tänä vuonna saada maaperän paremmin muokattua ja lannoitettua. Meillä on ollut liikaa tuholaisia isoja (jänis) ja pieniä (kirpat), joten yritän ennakoida ja ennaltaehkäistä niitä ja torjua jos niitä tulee. Jos rahat riittävät, asennetaan myös kastelujärjestelmä pellolle, jotta saadaan kasvustot kasteltua kuivien jaksojen aikana.

Puutarhatyöt

 • Viime vuosien kokemuksen perusteella voimme olla nyt tarkempia töiden ajoittamisessa. Tietenkin, kuten tavallista, kaikki riippuu säästä.
 •  Ensimmäisenä kylvetään tomaatit. Teen tämän itse Eevan kasvihuoneessa helmikuun lopussa. Tomaatit siirretään meidän kasvihuoneeseen huhtikuun lopulla, jolloin aloitan työni varsinaisesti. Tarkoitukseni on myös kylvää toinen, pienempi erä tomaatteja toukokuussa, jotta voimme korvata heikoimmat kasvit ja täyttää aukkoja.
 •  Salaatti kylvetään Eevan kasvihuoneessa niin, että se on valmista istutettavaksi meidän kasvihuoneeseen maaliskuun puolivälissä. Tästä olisi tarkoitus saada sitä aikaista satoa.  Sen jälkeen kylvetään säännöllisesti eri lajeja.
 •  Yrttien ja joidenkin pellolla kasvatettavien kasvien kylvöt alkavat maaliskuun puolivälissä.
 •   Viimevuotinen kurkkujen istutus toimi hyvin, joten tänä vuonna tehdään samoin. Satokauden alku ei viivästyne, mutta satokausi lyhenee viikon pari.
 • Oletuksella, että pelto on valmis käyttöön toukokuun alussa, pyydän Mikkoa levittämään lantaa enemmän ja lannoittamaan pellon paremmin.
 •  Heti kun sää sallii, Mikko aloittaa penkkien teon. Tämä tapahtuu vaiheittain, jotta niihin voidaan tehdä kylvöt tai istutukset heti kun ne ovat valmiit. Tämä on hetki, jolloin meillä on tarve ensimmäisille talkootöille: istutetaan sipulit, papuja, siirretään salaatit pellolle, istutetaan perunat. Viime vuonna Steiner-koulu auttoi meitä tässä ja uskon, että he haluaisivat tulla uudelleen.
 • Viime vuonna meillä oli ensimmäiset yhteistalkoot huhtikuun puolivälissä. Mielestäni tämä on hieman aikaista. Jos odottaisimme toukokuun puoliväliin (kenties Ravintolapäivän yhteydessä), työtä olisi todennäköisesti enemmän ja talkoot olisivat enemmän juhla (uuden kauden avaus) ja biodynaamisen preparaatin levitys.
 • Kun istutukset alkavat, alkaa myös kitkeminen. Varmuudella kesä-, heinä- ja elokuut ovat aikaa, jolloin on tarve jatkuvalle kitkemiselle. Jos tähän saadaan riittävästi apua, voin keskittyä jatkokylvöihin ja –istutuksiin, kasvihuoneen hoitoon yms. Satokauden edetessä tulemme järjestämään muutamia yhteistalkoopäiviä, jotta pysytään kitkemisessä rikkaruohojen edellä. Ajankohdat riippuvat säästä, mutta todennäköisesti heinä- ja elokuussa.
 • Toinen talkootyötä vaativa osuus on myöhemmässä vaiheessa, kun me toivottavasti voimme korjata isoja satoja.
 • Viime vuonna satokausi päättyi lokakuun lopussa. Mielestäni tämä oli ok.

Lopuksi, koskien puutarhatöitä, toivomme että voimme palkata osa-aikaisen harjoittelijan. Tältä henkilöltä toivotaan intoa ja kiinnostusta biodynamiseen/luomuviljelyyn ja  hieman kokemusta. Kenties joku, joka on parhaillaan koulutuksessa. Jos joku tietää sopivan henkilön, kerro hänestä jollekin hallituksen jäsenelle.

Viljelytaulukko on kasvien osalta suomeksi, tässä muiden käännökset selvennykseksi:

Feb = helmikuu
Mar = maaliskuu
Apr = huhtikuu
May = toukokuu
June = kesäkuu
July = heinäkuu
Aug = elokuu
Sept = syyskuu
Oct = lokakuu
SI Sow in = kylvö sisällä
SO Sow out = kylvö ulos
PO Plant out = istutus ulos
H Harvest = sadonkorjuu


Puutarhurin päiväkirja 23.2.16 käännös

Hei,

Ajattelin, että saatatte haluta nähdä muutaman kuvan kauden ensimmäisestä päivästä. Pelto kauniina, aurinkoisena päivänä ja sisäkylvöjen aloitus (lajitelma tomaatteja).

Käännökset tehnyt Ulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti