maanantai 26. elokuuta 2013

Punajuurireseptejä


Punajuuri-jauhelihakeitto

Teen tätä keittoa tilanteen mukaan joko etikkapunajuurista tai tuoreista punajuurista. Jos on kiire ja kellarista löytyy etikkapunajuuria, käytän niitä. Jos aikaa on enemmän, raastan tuoreet punajuuret keittoon ja lisään mausteeksi etikkaa ja hieman sokeria. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta maistuu tosi hyvältä.

400 g hyvälaatuista naudan jauhelihaa
2 isoa tai 3-4 pientä sipulia
mustapippuria
4 rkl vehnäjauhoja
1,5 l vettä ja 3 lihaliemikuutiota
5 dl punajuuriraastetta (4-5 punajuurta)
persiljasilppua

Ruskista jauheliha, lisää viipaloitu sipuli joukkoon. Pyörittele paistinpannulla hetken aikaa, kunnes liha on kypsää. Sekoita vehnäjauhot joukkoon.
Kuori tuoreet punajuuret. Raasta karkeaksi raasteeksi. 
Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan, lisää lihaliemikuutiot joukkoon sekoittaen. Jos käytät tuoretta punajuurta, keitä niitä noin 10 minuuttia ennen lihan lisäystä. Jos käytät etikkapunajuuria, voit lisätä lihan paistinpannulta samantien. Tällöin keiton ei tarvitse kiehua kuin muutama minuutti. Ripottele päälle persiljasilppua. Tarjoa hyvän leivän kera. 
Tämä keitto ei juurikaan tarvitse suolaa, koska lihaliemikuutioista sitä tulee riittävästi.

Punajuuri-aurajuustolaatikko

1 kg punajuuria
2 sipulia
1,5 prk ruokakermaa
1 Aura-pala murusteltuna
mustapippuria, (suolaa)
basilikaa tai meiramia

Kuori punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita voideltuun 2-litraiseen uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa 1,5 tuntia. Peitä leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Punajuurisipsit

5 punajuurta
2-3 tl ruokaöljyä
suolaa

Esilämmitä uuni 150 asteeseen. Kuori punajuuret. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Laita lastut kulhoon ja lisää öljy. Pyörittele punajuuriviipaleita, jotta saavat öljyä. Levitä viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Laita uuniin 15 minuutiksi, ota pois ja kääntele viipaleet ympäri ja paista vielä 15 minuuttia. Varo, etteivät pala! Ripottele suolaa päälle ja anna jäähtyä. Syö!

maanantai 19. elokuuta 2013

Uunimunakas v2 ja kesäkurpitsa-tomaattilisäke


Jossain aiemmassa postauksessani annoin ohjeet uunimunakkaalle, johon käytetään punajuuren varsia. Nyt kehittelin mangoldista ja tomaatista oman versionsa. Mangoldi on vaaleaa, joten laitoin sen päälle väriksi tomaattiviipaleita. Tämä versio ei ole yhtä kevyt kuin se edellinen, koska jääkaapista ei löytynyt raejuustoa tai ricottaa. 

Uunimunakas v2

2 rkl öljyä 
2 pientä purjoa
10-12 mangoldin vartta
2-3 tomaattia viipaleina
runsaasti basilikaa silputtuna
6 munaa ja tilkka vettä
2 dl juustoraastetta

Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää puhdistettu ja viipaloitu purjo. Pyörittele pannulla hetken aikaa, lisää mangoldin varret parin sentin pätkiksi pilkottuna. Kypsennä muutama minuutti. Lisää mangoldin lehdet ja pyörittele niitä pannulla, kunnes lakastuvat. 

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä, kumoa kasvikset pohjalle. Levitä tomaattiviipaleet päälle, mausta suolalla ja pippurilla ja silppua runsaasti basilikaa. Sekoita munat ja tilkka vettä ja kaada kasvisten päälle. Ripottele juustoraaste päällimmäiseksi. Paista noin 30 minuuttia. Anna hetki vetäytyä, koska tomaatti tekee tästä versiosta polttavan kuuman.

Sitruunainen kesäkurpitsalisäke

1 sipuli
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2-3 tomaattia
½ sitruunan mehu
suolaa, pippuria
basilikaa

Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää viipaloitu sipuli ja kuullota hetki. Viipaloi ja leikkaa kesäkurpitsa tikuiksi ja lisää pannulle. Lohko tomaatit pieniksi lohkoiksi ja lisää ne pannulle myöskin. Purista puolen sitruunan mehu kasvisten päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi kourallinen basilikan lehtiä. 

Tämä kasvislisäke maistuu esim. kalan kanssa ja myöskin erinomaisesti sitruunalla maustettujen parmesankuorrutettujen kanafileiden kera. 

Parmesaanikuorrutetut kanafileet

1 broilerin rintafile per ruokailija
1 muna per kaksi rintafile
n. 30 g parmesaaniraastetta per rintafile
sitruunamehua ja sitruunalohkoja

Nuiji rintafileet ohuehkoiksi (tai osta minuuttifileitä), purista sitruunamehua fileille ja dippaa ne vatkatussa munassa. Pyöritä parmesanraasteessa ja paista kuumalla pannulla öljyssä muutama minuutti molemmin puolin. Tarjoa esim. edellämainitun kesäkurpitsalisäkkeen ja sitruunalohkojen kera.



sunnuntai 18. elokuuta 2013

Muutamia reseptejä


Torstaina sadonjaosta palattuani tein meille lehtikaalisipsejä (kuvassa). Ohjeen löysin täältä. Olen käyttänyt lehtikaalia monella tapaa, mutta tätä en ollut vielä kokeillut. Teen kyllä toisenkin kerran. Pelliseen meni torstain jaon lehtikaalit. Tuosta Ripaus ja hyppysellinen -blogista löytyy hyviä kasvisruokareseptejä, tutustukaa!

Löysin useita lehtikaalireseptejä Turun Sanomien ruokasivuilta, käypä tutkimassa. Alkavalla viikolla on tarkoitus tehdä pizzaa lehtikaalitäytteellä. Siitä laitan linkkiä myöhemmin. 

Oletteko muuten huomanneet, miten kesän aikana kaupasta tuotavan ruuan määrä on muuttunut? Mahtavat ne bonusjärjestelmiänsä tutkiessaan miettiä, että tuossa huushollissa syödään todella epäterveellisesti. Minä olen huomannut tuovani kaupasta lähinnä maitotuotteita ja leipää. Satunnaisesti kalaa ja joitain juomia. Lihaa en osta marketeista, joten siinä ei ole mitään uutta.

Perjantaina yhdistin oman ja ROK-kasvihuoneen tomaatteja ja tein tämän salaatin. Se oli makeiden tomaattien ja hieman potkua antavan miedon chilin oiva yhdistelmä. 

Kurkkujen osalta on tulossa tauko, mutta laitan silti tähän viipalekurkkujen ohjeen, jolla olen jo useita vuosia säilönyt kurkkusatoani. 

VISUMUMMUN KURKUT

3 kg kurkkuja
liemi: 
1 litra vettä
6 rkl suolaa
6 dl sokeria
6 dl etikkaa 
purkkeihin:
4 rkl sinapinsiemeniä
2 rkl pippureita
8 valkosipulin kynttä
paljon tilliä, siis todella paljon!

Viipaloi pestyt kurkut käyttämällä apuna esim. juustohöylää. Asettele kurkut purkkeihin kerroksittain sinapinsiementen, pippurien ja valkosipulin kynsien kanssa. Keitä liemi ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Kaada kiehuvana kurkkuviipaleiden päälle. Syötävää parin viikon kuluttua. 
Nämä ovat kyllä suolakurkkuja, vaikka sokerin määrä tuntuu valtavalta. Tässä ei kuitenkaan ole mitään muita säilöntäaineita kuin suola, sokeri ja etikka. Jos käytät kaupasta saatavaa kurkkusäilötepussia, siitä löytyy monenmoista säilöntäainetta. Tällä reseptillä tehdyt kurkut ovat todella herkullisia. Kiitos Visumummulle reseptistä!





perjantai 9. elokuuta 2013

Mistä tätä satoa oikein tulee?

Hyvänen aika sentään! 

Se on sellainen onnellinen huudahdus, missä on ripaus kauhun sekaista paniikkia. Päässäni alkaa soimaan Pelle Hermannin -tunnussävelmä – kun tajuan, että jääkaappimme ei vedä sisäänsä kaikkea tätä määrää ja siellä on viime viikkoistakin satoa vielä.

APUA!

Meneekö sitä nyt hukkaan?! Ruokaa. Tuska ruuasta, kun muutenkaan ei ole kevyimmästä päästä. Jumalaton määrä tomaattia, tälläkin viikolla kai pari kiloa, valtavia purjoja, kesäkurpitsaa, perunaa, salaattia, mangoldia (kirjoitetaanko se edes noin?), punajuurta, persiljaa uhkea kimppu… Oliko… lanttua ja kurkkua ja ja ja ja… Kamalasti kaikkea.

Minusta tuntuu, että tiedän miltä James Potkukelkasta tuntuu liukuportaissa. Sillä onneksi ROKkilaiset jakavat kokkausniksejään ja ennen kaikkea pakastusniksejään, koska ei näitä satoja kerkeä viikossa syömään!

Mietin tänään mitä tomaatin ylensyönnistä mahtaa seurata. Kuitenkin jokin kiusallinen yliherkkyys.

Ullamme tarjoilee meille reseptejä täällä meidän blogissa ja omissaan: Hugh´s 3 good things by Ulla - Hugh´n kolme hyvää Ullan tapaan & Ullan leipomuksia. Torstaisin ROKkilaiset voivat tuskailla päämajalla mitä tehdä ja saada kuin Manu illallisen – paljonkin hyviä vinkkejä ruuan valmistukseen ja pakastukseen.

Muutama esimerkki tässä:

Punajuuren naatin varsi ja lehdet:

Ne voi käyttää.

Nitraatti-ongelman voi karsia keittämällä 2–3 min. Sen jälkeen lehtiosuuden voi käyttää kuten pinaatin/mangoldin. Vaikka linssimuhennosksessa tai munakkaassa. Tai itse ajattelin kokeilla uunileivällä! Hurjaa.

Varret voi nipsiä saksilla valmiiksi ja pakastaa TAI jättää pitkiksi, pakastaa ja nipsiä sitten jäisinä. Esimerkiksi lettutaikinaan tai munakkaaseen tai muhennokseen tai uunivuokaan.


Ice Ice Persilja

Ullahan tämänkin kertoi meille nuoremmille. Persilja kannattaa kimppuna pakastaa. Kunnon pesu, pussitus, ilmat pihalle ja pussi kiinni! Avot! Pakkaseen ja sit jäisenä saksilla saksii keittoon, muhennokseen, munakkaaseen, smuuthiin… Mmmm!

Persiljastahan ei ihan kaikki tykkää, vaikka se on ihan hurja yrtti! Itse suosittelen pieninä annoksina smootheihin. Tykkään. Näin 3vitosena pitää ajatella rauta-tasoja, etenkin kun käy Veripalvelussa säännöllisesti. Ja siihen persiljakin on hyvä. 

Kesäkurpitsa ja lanttu

Ne voi ihan vain pilkkoa ja pakastaa. Mitämitämitä? En usko! Ei voi olla niin helppoa ja kätevää! Eieieieiei, ei voi. Kokeilen silti. Hitto, jos minuakin on viilattu silmiin näissäkin jutuissa. Voiko se pakastaminen olla näin helppoa!?

ROK on Marttailu potenssiin 10! ROKissa on ihmisiä, jotka haluavat olla toisilleen yhteisö. Itse olen avoimesti pöljä ja kyselen tyhmiä. Opin joka viikko paljon. Lapset voivat olla mukana ja piirrellä omassa piirustus pöydässään, haahuilla pellolla, etsiä etanoita. Kysellä hekin.

Se on hienoa. Niin ja se, että meillä on tomaattia keittiössä niin että sunnuntai menee niitä keitellessä.




perjantai 2. elokuuta 2013

Kurpitsareseptejä


Kuvassa on kesäkurpitsamantelitahnaa. Eilen satoa jakaessamme Tiina K. kertoi löytäneensä reseptin Kotivinkistä, tehneensä sitä ja tykänneensä. Halusin reseptin omaan käyttöön ja tänne kirjoittaakseni. Pitihän minun sitten ensin tehdä sitä, jotta tiedän mistä kirjoitan. Tein puolikkaan annoksen, koska reseptissä mainitut määrät tuntuivat suurilta. Siitä tuli noin puoli litraa eli kaksi purkillista ihanaa tahnaa/kastiketta.

Näitä tarvitset:

600 g kesäkurpitsaa
150 g kuorittuja manteleita
1 dl yrttejä (persilja, basilikaa, rakuunaa)
1-2 valkosipulin kynttä
1 dl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
2 dl rypsiöljyä

Paloittele kesäkurpitsa paloiksi. Laita ainekset öljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen. Käynnistä kone ja lisää öljy koneen käydessä. Purkita tiiviisiin purkkeihin ja laita kylmään. Säilyy jääkaapissa 1-2 viikkoa. Maistuu kalan, kanan ja pastan kanssa. (Myös sen viime viikolla julkaisemani uunimunakkaan kera.)

Myös kurpitsaa oli eilen jaossa, kaikille sitä ei vielä riittänyt. Ensi viikolla niille, jotka jäivät nyt ilman. Lupasin laittaa kurpitsakeiton ohjetta. Tässä linkki kurpitsa-omenakeittoon ja Martat -lehdessä parisen vuotta sitten ollut kurpitsajuustokeiton ohje.

Niille, jotka eivät tiedä, kirjoitan kahta omaa blogia, toinen on kaksikielinen Hugh's 3 good things by Ulla ja siinä kokkaan läpi Hugh Fearnley-Whittingstallin kirjaa "Three Good Things". Toinen blogini on Ullan leipomuksia, sinne tulee sunnuntain 4.8. juhlassa tarjoamani kesäkurpitsakakun resepti myöhemmin.

Kurpitsajuustokeitto (ohje: Anne Hämäläinen)

1,5 kg kurpitsaa
2-3 sipulia
1-2 kasvisliemikuutiota
1 l vettä
125 g Koskenlaskija-sulatejuustoa (voimakas tai sinihomejuusto)
(1-2 dl ruokakermaa)
salaattimaustetta tai mustapippuria
(suolaa)
persiljaa

Kuori ja paloittele kurpitsa. Keitä kurpitsapalat ja sipuli kasvisliemessä pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella. Paloittele juusto (minä käytän koko paketin 250 g voimakasta sulatejuustoa ja jätän kerman pois). Lisää kuumaan keittoon, sekoittele kunnes sulaa. Mausta pippurilla, tarkista suola. Varo, ettei keitto pala pohjaan. Viimeistele persiljasilpulla. 

Jos haluat, leikkaa kurpitsasta hattu pois ja koverra sisus jättämällä kuori ehjäksi. Voit tarjoilla keiton kurpitsasta.