perjantai 2. elokuuta 2013

Kurpitsareseptejä


Kuvassa on kesäkurpitsamantelitahnaa. Eilen satoa jakaessamme Tiina K. kertoi löytäneensä reseptin Kotivinkistä, tehneensä sitä ja tykänneensä. Halusin reseptin omaan käyttöön ja tänne kirjoittaakseni. Pitihän minun sitten ensin tehdä sitä, jotta tiedän mistä kirjoitan. Tein puolikkaan annoksen, koska reseptissä mainitut määrät tuntuivat suurilta. Siitä tuli noin puoli litraa eli kaksi purkillista ihanaa tahnaa/kastiketta.

Näitä tarvitset:

600 g kesäkurpitsaa
150 g kuorittuja manteleita
1 dl yrttejä (persilja, basilikaa, rakuunaa)
1-2 valkosipulin kynttä
1 dl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
2 dl rypsiöljyä

Paloittele kesäkurpitsa paloiksi. Laita ainekset öljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen. Käynnistä kone ja lisää öljy koneen käydessä. Purkita tiiviisiin purkkeihin ja laita kylmään. Säilyy jääkaapissa 1-2 viikkoa. Maistuu kalan, kanan ja pastan kanssa. (Myös sen viime viikolla julkaisemani uunimunakkaan kera.)

Myös kurpitsaa oli eilen jaossa, kaikille sitä ei vielä riittänyt. Ensi viikolla niille, jotka jäivät nyt ilman. Lupasin laittaa kurpitsakeiton ohjetta. Tässä linkki kurpitsa-omenakeittoon ja Martat -lehdessä parisen vuotta sitten ollut kurpitsajuustokeiton ohje.

Niille, jotka eivät tiedä, kirjoitan kahta omaa blogia, toinen on kaksikielinen Hugh's 3 good things by Ulla ja siinä kokkaan läpi Hugh Fearnley-Whittingstallin kirjaa "Three Good Things". Toinen blogini on Ullan leipomuksia, sinne tulee sunnuntain 4.8. juhlassa tarjoamani kesäkurpitsakakun resepti myöhemmin.

Kurpitsajuustokeitto (ohje: Anne Hämäläinen)

1,5 kg kurpitsaa
2-3 sipulia
1-2 kasvisliemikuutiota
1 l vettä
125 g Koskenlaskija-sulatejuustoa (voimakas tai sinihomejuusto)
(1-2 dl ruokakermaa)
salaattimaustetta tai mustapippuria
(suolaa)
persiljaa

Kuori ja paloittele kurpitsa. Keitä kurpitsapalat ja sipuli kasvisliemessä pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella. Paloittele juusto (minä käytän koko paketin 250 g voimakasta sulatejuustoa ja jätän kerman pois). Lisää kuumaan keittoon, sekoittele kunnes sulaa. Mausta pippurilla, tarkista suola. Varo, ettei keitto pala pohjaan. Viimeistele persiljasilpulla. 

Jos haluat, leikkaa kurpitsasta hattu pois ja koverra sisus jättämällä kuori ehjäksi. Voit tarjoilla keiton kurpitsasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti