keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Mitä odottaa sato-osuudelta

Käännös puutarhurimme Noelin tekstiin 4.1.2016

Hei!

Minua pyydettiin kirjoittamaan hieman siitä, mitä jäsen voi odottaa ROK-osuudestaan.

Uskoisin, että paras tapa on näyttää mitä on ollut jaossa viimeisenä parina vuotena. Jos taulukossa ei ole merkitty kiloja, tarkoittaa se, että on saatu yksittäisiä kasviksia tai keskimääräisiä nippuja. Useimpina viikkoina on myös ollut jotain ylimääräistä: retiisejä, persiljaa ja ns. kakkoslaatua.

Katso taulukko edellisestä blogitekstistä!

On mainittava muutama tärkeä asia liittyen sato-osuuteen. Ensiksi, se vaihtelee kauden aikana ja kaudesta toiseen. Esimerkiksi viime vuosi oli yleisesti ottaen parempi vuosi kuin 2014, mutta sadon laatu oli parempi kuin määrä. Juurekset tuottivat paremman sadon vuonna 2014 ja peltokasvikset (kesäkurpitsa, avomaankurkku jne.) vuonna 2015.

Toiseksi, asiaan kuuluu, että ROKin jäsenet jakavat vastuun riskistä kuten hyödystäkin. Kulut pidetään minimissä eikä meillä ole ylimääräistä organisaatiota. Ilman rahallista ja muuta tukea, joka tekee ruoantuotannosta epäoikeudenmukaisen, ROK pyrkii kasvattamaan hyvää ruokaa kaikkien saataville. 

Lopuksi, ROK on osuuskunta, aktivisti, ryhmä. Jäsenistön panos on vähintään yhtä tärkeä kuin palkatun puutarhurin panos; se miten hyvin asiat sujuvat, riippuu siitä kuinka paljon jäsenistö näkee vaivaa. Toivon, ettei tämä ole ihmisiä karkoittava asia, sen ei ainakaan ole tarkoitus olla! Itse asiassa se on yhteisön tukeman maatalouden (community supported agriculture, CSA) ydin. Se antaa sinulle ja perheellesi mahdollisuuden olla selvillä mistä ruokasi tulee, kuinka se kasvaa ja kuinka kausi ja sää vaikuttaa siihen. Se antaa tilaisuuden muistuttaa itsellemme siitä, kuinka tärkeää syömämme ruoka on.

Tässä (kuvassa) on esimerkki eräästä yltäkylläisestä sadosta viime vuodelta. Hunaja ja sienet ovat hankittu sadonkorjuupäivän pieneltä torilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti