maanantai 11. elokuuta 2014

Käännös Noelin viestiin: Viikko 21

Lupasin Facebookin puolella tehdä käännöksen Noelin tekstistä. En Pertun hakemaksi viralliseksi kääntäjäksi rupea, mutta vapaamuotoisen käännöksen teen. Kielenkääntö kun ei ole ammattini.

Tässä tämä:

Hei!
Siitä on aikaa, kun viimeksi päivitin päiväkirjaa. Olen palannut 1. elokuuta ja läkähtynyt pellolla siitä saakka.

Kuten kaikki tiedätte, on ollut kuumaa ja kuivaa jo viikkoja. Ei ollenkaan ihanteelliset kasvuolosuhteet suurelle osalle sadosta, mutta melkein kaikki on vielä ok. Sadetta on luvattu alkavalle viikolle ja se auttaisi. Saa nähdä! Kesäkuun kylmän sään vuoksi satokausi on hieman jäljessä normaalista. Vielä voi kuitenkin olla hyvinkin kasvua jäljellä, jos saamme vettä. 

Kaiken kaikkiaan sääolosuhteet ovat tänä vuonna olleet huomattavasti haastavammat kuin viime vuonna. Osin siitä johtuu pienempi sato ja osuus. Kuten olen aiemmin maininnut, toinen pääsyy osuuden pienenemiseen on se, että kasvihuoneen sato jaetaan suuremmalle joukolle (sato-osakkaiden määrä on noussut kysynnän takia ja myös siksi, että yritämme saada ROKin elinkelpoiseksi, taloudelliseksi yritykseksi). Muutama henkilö on kysynyt minulta tomaateista. Tämän vuoden sato ei itse asiassa ole huono. Lämmin toukokuu tarkoitti sitä, että kasvit nousivat ja olivat täynnä. (Ensimmäinen) kuva muistutukseksi siitä. 

Meillä oli hyvä, aikainen sato. Kuitenkin kylmä kesäkuu muutti tilannetta ja kasvit eivät kestäneet kuten viime vuonna. Siksi sato on nyt niin pieni. Luonto ottaa osansa. Tomaatteja on silti vielä tulossa, voitte odottaa pieniä herkullisia osuuksia vielä hetken aikaa.

Toinen kasvihuoneessa kasvavista, kurkku, on istutettu vaiheittain, joten sato on ollut pienempi ja vakaampi. Viimeiset istutukset on nyt tehty, mukaan lukien paikat, joista tomaatit ovat jo kuolleet. Jos olemme onnekkaita, satoa riittää lokakuulle.

Ulkona on loppumaton työ kitkeä rikkaruohoja ja nyt lisäksi uusien taimien kastelu. Olen istuttanut myöhäistä mangoldia, fenkolia ja kesäkurpitsaa ja yritän hoitaa niitä kunnes sadetta tulee.

Kiitos vapaaehtoisille, jotka tulevat kitkemään rikkaruohoja. Kuten joku sanoi, se on halvempaa kuin käydä salilla ja tuplasti hyödyllisempää. Vielä on paljon tekemistä ja mitä enemmän kitketään, sitä enemmän syödään!

Lopuksi, puutarhassa on paljon kaunista ja se on ihana paikka käydä lasten kanssa. Ottakaa eväät mukaan ja nauttikaa luonnosta kaupungissa. 


Ulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti