tiistai 5. elokuuta 2014

Gazpacho


Hellekausi sen kun jatkuu. Gazpacho-ohjeita on ollut esillä siellä sun täällä, koska ohjeita on yhtä monta kuin tekijääkin. Keitto on alkujaan espanjalainen. Mikä sen mukavampaa kuin viilentävä keitto näillä helteillä.Tämä ohje on guruni Hugh Fearnley-Whittingstallin, hänen kirjastaan River Cottage Veg Everyday!

Oikaisin keittoa tehdessäni ja jätin tomaatteihin kuoret, siellä ne menevät kuten siemenetkin. Keitto valmistuu nopeasti tehosekoittimessa.

2 paksua viipaletta kuivaa, vaaleaa leipää (ilman kuoria)
1 valkosipulin kynsi
1 kg kypsiä tomaatteja
½ kurkku kuorittuna
1 punainen paprika (siemenet poistettu)
½ punainen sipuli
½ dl neitsytoliiviöljyä 
1 rkl (vaaleaa) balsamiviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa ja pippuria

tarjoiluun: krutonkeja ja basilikaa/persiljaa

Revi leipäviipaleet paloiksi ja laita kulhoon. Kaada päälle 2 dl kylmää vettä. Jätä imeytymään siksi aikaa, kun valmistelet muut ainekset. 

Pane tomaattilohkot, viipaloitu kurkku ja sipuli, paloiteltu paprika ja puristettu valkosipulin kynsi tehosekoittimen kannuun. Lisää joukkoon lionnut leipä, etikka, öljy ja sokeri. Soseuta karkeaksi tai hienommaksi, jos niin haluat. Kuten kuvasta näkyy, minä soseutin sen lähes sileäksi. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. 

Peitä ja anna jäähtyä muutama tunti ennen tarjoilua. Ei haittaa vaikka teet edellisenä iltana. Tarkista maku ja tarjoile krutonkien ja silputun basilikan tai persiljan kera. 

Viilentävää ruokahetkeä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti