perjantai 26. heinäkuuta 2013

Mitä tehdä 25.7. sadosta?


Eilen 25.7. saatiin toistaiseksi suurin sato-osuus. Siis ihan mieletön, hyvä että vielä mahtuu meidän puutarhapöydälle! Onneksi minulla oli monta reipasta kaveria sadonjaossa apuna. Kiitos teille kaikille.

Mitä tuosta kaikesta sitten voi tehdä? Salaatti täytyy tietenkin syödä pikaisesti pois, jos se ehti hieman nuukahtaa, laita se kylmään kylpyyn. Salaatin sekaan kurkkua, kirsikkatomaatteja ja vaikkapa muutama punajuuren varsi pilkottuna. 

Jokainen tietää mieluisimman tapansa syödä uusia perunoita ja tekee juuri niin. Persiljan voi pakastaa pieneen rasiaan puristettuna, siitä on helppo sitten raapia haarukalla jäistä persiljaa mihin ruokaan sitä tarvitseekin. 

Lantun, punajuuret ja sipulit voi paahtaa kaikki uunissa. Tee marinadi: öljyä, hunajaa, suolaa pippuria ja haluamiasi yrttejä. Laita juurekset kuutioina ja sipuli lohkoina marinadiin 1-2 tunniksi ja paahda sen jälkeen 200-asteisessa uunissa 30-45 min. Kääntele välillä ja varo polttamasta. Ota pois ajoissa, etteivät pääse kuivumaan ja palamaan!

Muista käyttää punajuuret varret myös. Minä teen usein niistä uunimunakkaan. Viipaloi 1-2 sipulia ja kuullota niitä pannulla. Voit laittaa joukkoon myös valkosipulin kynnen. Puhdista ja paloittele punajuuren varret, laita paistinpannulle ensin paksut osat ja kääntele hetki pannulla. Lisää lopuksi lehdet ja anna niiden ns. lakastua. Mausta suolalla ja pippurilla ja nosta jäähtymään. 

Sekoita 6 munaa, yksi iso tai kaksi pientä purkkia raejuustoa keskenään. Mausta haluamillasi yrteillä. Kumoa kasvikset pannulta uunivuokaan (esim. 28 cm piirasvuoka), kaada munaseos päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes hyytynyt ja saanut kauniin värin. 

Reippaasti syömään kasviksia, Harri lupaili ensi viikolle vielä runsaampaa sato-osuutta!

Ulla



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti