maanantai 2. syyskuuta 2013

Mitä siitä kurpitsasta voi tehdä?


Tämän kysymyksen olen kuullut viikottain ollessani jakamassa ROK-satoa. Ensin tulee aina keitto mieleen ja siitä olenkin laittanut pari reseptiä jo aiemmin. Kurpitsakeitto kun on niin hyvää ja aurinkoista, siis jos sen tekee talvikurpitsasta. 

Myös tämä hillo on todella hyvää, jos pitää kardemumman mausta niin kuin minä teen.

Kurpitsa-kardemummahillo

1 kg kurpistakuutioita
2 dl vettä
2 sitruunan mehu
½ kg hillosokeria
3 tl kardemummaa

Kuori kurpitsa huolellisesti, poista siemenet ja kuutioi malto. Laita kuutiot kattilaan veden kanssa. Keitä pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon sitruunoiden mehu ja hillosokeri. Keitä 10 - 15  minuuttia. Lisää lopuksi kardemumma (jos pidät kardemumman mausta, voit lisätä sen määrää). Tölkitä puhtaisiin lasipurkkeihin. 

Paahdettu kurpitsa

1 kg talvikurpitsaa
6-8 isoa valkosipulin kynttä
4 rkl rypsiöljyä
suolaa ja pippuria
halutessasi muutama oksa rosmariinia tai timjamia

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa kuorimaton kurpitsa neljään osaan ja kaiva lusikalla siemenet pois. Leikkaa neljännekset lohkoiksi ja asettele ne uunipannulle. Lisää kuorimattomat, mutta lappeellaan olevalla veitsenterällä rikotut valkosipulin kynnet, yrtin oksat ja mausta suolalla & pippurilla. Valuta öljyä päälle. Paista 40 - 55 minuuttia, käännä kurpitsalohkot puolivälissä. Kurpitsan reunojen tulee karamellisoitua ja kurpitsan tulee olla pehmeää. 

Käytä paahdettua kurpitsaa esim. keitetyn ohran, speltin tai riisin joukossa. Mausta salvialla. 
Lisää pataruokiin aivan kypsennyksen loppuvaiheessa. 
Voit myös soseuttaa paahdetut kurpitsat ja lisätä kasvis- tai lihalientä ja saat erilaisen keiton. 

Tämä resepti on ruoka-guruni Hugh Fearnley-Whittingstallin kirjasta River Cottage Veg Everyday. 

Pumpkin pie eli kurpitsapiiras
Vuoka halk. 23-25 cm

Pohja:
125 g vehnäjauhoja
65 g voita
2-3 rkl kylmää vettä

Kuutioi kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhojen joukkoon. Nypi, kunnes murumaista. Lisää kylmää vettä, jotta saat taikinasta pallon. Kääri muovikelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.

Täyte:
5 dl sokeroimatonta kurpitsasosetta
2 munaa
½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
¾ tl maustepippuria
¼ tl neilikkaa
ripaus suolaa
2 dl kuohukermaa
Voiteluun: 1 muna ja 4 rkl maitoa

Paloittele kurpitsa ja mittaa kattilaan ½-1 dl vettä ja ripaus suolaa. Keitä kurpitsakuutioita muutama minuutti eli kunnes kypsiä. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsa sileäksi soseeksi. Anna jäähtyä.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kauli taikina, vuoraa sillä vuoka ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi. Leikkaa jäljelle jääneestä taikinasta muutama lehtikuvio. Voitele kuviot munan ja maidon seoksella, sirottele pinnalle sokeria ja paista 5 minuuttia eli kunnes kuviot ovat kullanruskeita. Ota uunista ja anna jäähtyä. Laske uunin lämpö 225 asteeseen.
Vuoraa piiraspohja leivinpaperilla ja täytä syvennys kuivatuilla herneillä. Paista uunin alimmalla ritilällä 10-12 minuuttia. Poista herneet ja paperia ja paista vielä 5 minuuttia. Anna hieman jäähtyä.
Vatkaa munat sokeri ja fariinisokeri kuohkeaksi. Sekoita mausteet pariin ruokalusikalliseen kurpitsasosetta ja yhdistä ne sitten loppuun soseeseen hyvin vatkaten. Sekoita munaseos joukkoon. Lisää lopuksi kerma. Kaada seos vuokaan.
Paista piirasta 15 minuuttia. Laske lämpö 175 asteeseen ja kypsennä vielä 40 minuuttia eli kunnes täytettä ei tartu siihen pistettyyn tikkuun.
Paina koristekuviot kuuman piiraan pintaan ja anna jäähtyä. Tarjoa huoneenlämpöisenä. Tarjoa lisänä perinteiseen tapaan inkiväärillä maustettua kermavaahtoa.

USA:ssa asuva lapsuudenystäväni sanoo, että paras kurpitsapiiras tulee Butternut squashista. En tiedä, miksi tuota suomeksi kutsutaan, mutta Prismassa olen nähnyt samannäköisiä kutsuttavan myskikurpitsoiksi. Tuossa kurpitsassa on hieman pähkinäinen maku. Se kyllä maistuu erilaiselta, olen kasvattanut sitä joinakin vuosina omalla kasvimaallani. Ehkä meillä ROKissa sitä kasvaa satokaudella 2014. Nyt käytämme kurpitsoja, joita on tarjolla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti