lauantai 14. syyskuuta 2013

Vihreät pavut öljyssä ja selleripirtelö


Torstaina saimme ison satsin papuja. Alkuviikosta ilmestyneessä Martat -lehdessä oli hyvän kuuloinen ohje vihreiden papujen säilömiseen. Sitä piti heti kokeilla.

Vihreät pavut öljyssä

300 g vihreitä papuja
1 dl pinjansiemeniä
muutama valkosipulin kynsi (käytin neljä isoa)
rypsiöljyä
1 sitruunan mehu
1 tl suolaa

Perkaa ja pätki pavut. Keitä suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä, jotta väri säilyy. Lado pavut pinjansiemenet ja kuoritut, halkaistut valkosipulin kynnet kerroksittain lasipurkkiin. Kaada päälle sitruunan mehu ja öljyä niin, että pavut peittyvät. Sulje purkki ja ravista. Säilytä viileässä ja käytä parin kuukauden kuluessa. 

Selleripirtelö

Lehtisen Matti kehitteli selleripirtelön, kun torstaina oli sadonjaossa useat kysyneet mitä siitä tehdä. Minä olen sellerille allerginen, joten en käytä sitä enkä näin ollen osaa oikein neuvoa sen käyttöäkään. Tässä Matin oma ohje:

2 sellerinvarren lehdet
1 banaani
omenatuoremehua
hunajaa

Nämä tehosekoittimeen ja sekaisin. Matti kirjoittaa viestissään, että nämä olivat aineita, joita hänellä sattui kotona olemaan. Laita joukkoon mitä pirtelöön yleensä voi panna ja hyvää tulee, oli Matin kommentti.

Netistä löytyy lisää tietoa sellerin terveysvaikutuksista ja käyttövinkkejä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti