maanantai 9. syyskuuta 2013

Sadonkorjuuta ja sadonkorjuusta

Tällä kertaa muutakin kuin reseptejä:

Viime viikolla, torstaina 5.9. en ollut jakamassa satoa. Olen ollut siellä muistaakseni kesäkuun alusta jokaisen torstai-iltapäivän lukuunottamatta Ullan-päivää (4.7.) Täytyy myöntää, että oli aika kummallista olla tuolloin tekemässä jotain muuta kuin olla jakamassa ROK-satoa ja kasvisten käyttöohjeita. 

Minä uskoin ja toivoin, että Matille riittäisi apuvoimia sadon jakamiseen. Kuulin viikonvaihteessa eräältä sato-osuuden haltijalta, ettei jakoa tekemässä ollut paljon väkeä. Matti kuuluttikin eilen sähköpostitse apuvoimia sadonjakoon. Yli 60 korin kasaaminen ei ole pikkuhomma. Kaikki kynnelle kykenevät torstaisin ROKkaamaan! Ensi vuodeksi täytyy miettiä sadonjako uusiksi, kahdella vastuuhenkilöllä se käy melkoisen raskaaksi. Talkootyötunteja tulee roppakaupalla enemmän kuin velvoite. Tällä kommentillani en tarkoita sitä, etteikö teistä suuri osa ole tuntejansa tehnyt. Hommaa on kesän mittaan ollut monenmoista. Satoa kuitenkin jaettaneen lokakuun lopulle, joten jakajia täytyy paikalla olla. 

Nyt syyskuun alusta alkaen et itse pysty enää 5-tuntista panosta sadonjakoon antamaan, ei vaan onnistu olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Nuo päivät sadonjaossa ovat olleet raskaita mutta mukavia. Olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin ja olen saanut puhua siitä, mikä on lähellä minun sydäntäni: ruuasta ja sen valmistamisesta. 



Tässä teille taas yksi punajuuriresepti. Siinä on juures, josta on melkein mihin vaan. Taipuu sekä suolaiseen että makeaan leivontaan. Antaa leivälle kauniin värin. Ja maistuu niin hyvälle.

PUNAJUURISOLMUT (Valion reseptejä)

5 dl maitoa
1 pala tuoretta hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 rkl sokeria
1 pss AURA-muruja
10 dl vehnäjauhoja
½ dl sulatettua voita
3 dl = n. 200 g raastettua punajuurta
1 rkl kuivattua basilikaa
2 rkl seesaminsiemeniä

Liuota hiiva maitoon. Lisää suola, sokeri, juusto ja jauhot. Vaivaa voi joukkoon. Lisää lopuksi punajuuriraaste ja basilika joukkoon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo ne noin 30 senttiä pitkiksi pötköiksi. Kiepauta solmuun ja jätä liinan alle kohoamaan. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele vedellä ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Paista uunin keskiosassa noin 25 minuuttia. 


Viime viikolla saimme pienet kaalit sadonjaossa. Siitä täytyi tehdä kaalisalaattia, joka maistuu monen pääruuan lisäkkeenä. Tämä salaatti säilyy jääkaapissa lähes viikon, jos sitä ei tule sitä ennen syötyä.

COLESLAW eli KAALISALAATTI

750 g valkokaalia
viinietikkakastiketta
(Laita 6 rkl ruokaöljyä, 3 rkl valkoviinietikkaa,1½ rkl sitruunamehua,1½ rkl sinappia, ripaus sokeria, suolaa ja pippuria kannelliseen purkkiin. Ravista sekaisin.)
1 pieni sipuli
2 tl Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria
3 porkkanaa
(50 g rusinoita)
1 dl majoneesia

Leikkaa kaali pitkittäin useampaan osaan, poista kanta ja keskusta. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Silppua sipuli. Laita kaali, viinietikkakastike, sipuli ja sinappi suureen kulhoon. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita kunnolla. Peitä kulho ja laita jääkaappiin vähintään 8 tunniksi, mieluummin seuraavaan päivään.
Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Lisää raaste ja halutessasi rusinat kaalin joukkoon ja sekoita. Lisää myös majoneesi ja sekoita taas. Anna makujen tasaantua tunnin verran. 

Tapaamisiin satunnaisesti sadonjaossa!

Ulla







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti